Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

NIRSGÅRD

Trevnad och Tradition 

   

  

Nirsgårds historik

Så här såg det ut på femtiotalet här i Nirsgård. Men vår berättelse börjar långt innan dess under 1500-talets början . Den förste bonden, enligt Forsa släktbok hette Lars Nilsson och var född omkring 1530.Sex nya bönder under 1600talet, och Nils Mickelsson övertog hemmanet efter sina föräldrar i början av 1700. En av deras döttrar, Karin fick tretton barn varav nio dog tidigt.Hennes man,Olof kom från Gammelsträng.Denna släktgren var bosatt här i Nirsgård från 1670 till slutet av 1800 då nuvarande släkt(vår) kom från Fönebo i skepnad av Per Erik Persson och hans hustru Anna f. Bylund från Oxåsen. Våran Nelly är således sjätte generationen nu.

Mormor Stina f.1896 hade hört berättas att gården från början stått nere vid Saron men brunnit och återuppbyggts,där den står nu.Vi har tittat på gamla kartor och ser vid den tiden inte huset här, men man får beakta att vägens sträckning säkert var annorlunda också. Platsen mittemot Saron, där storladan står har alltid kallats "gammeltomta", så det förhåller sig säkert så.

Den äldsta delenav vår gård är förmodligen den med lagårdsbyggnaden.Har eftersom behoven, ökats byggts ut både på längden och höjden ."Storbyggninga", eller även kallad "gammelbyggninga" har också byggts ut både både på längden och höjden. På övervåningen finns alla dessa fantastiska tapeter, kakelugnar och i övre hallen en ljuvlig snickarglädje. Ibland när man går däruppe önskar man att väggarna skulle förmedla lite av vad som utspelats där under årens lopp.Ett porträtt av Erik Andersson hamnade till slut rätt på väggen i storsalen, och den historien är så här: Farmor Kristin från Sörgården, kom en dag, berättade pappa, med en tavla inslagen i tidningspapper hit till Nirsgård. Hon sa till pappa stt den här tavlan hör hemma här. Pappa förstod inte av vilken orsak egentligen, men han hade kanske inte tid att lyssna heller. Denne Erik kommer från Livgården i Överby, gifte sig men dottern i Nirsgård och emigrerade till Nordamerika Mormor Stina och morfar PerOlof(Ullas) gifte sig där 1923. Eftersom mamma redan var född 1921 så var det inte talt om nån vigsel i kyrkan, utan prästen kom hit och de vigdes i "lilla salen". Bröllopet varade i tre dagar och det var ca 200 gäster!! Man undrar hur det gick till rent platsmässigt. Lokaltidningen skev ett repotage om detta fest.

.